Algemene informatie
Curaçao is het grootste eiland van de Nederlandse Antillen: 450 km2. Willemstad is er de hoofdstad én belangrijkste haven en heeft 160.000 inwoners. Papiamento en Nederlands zijn de twee voertalen op Curaçao, en ook Spaans en Engels worden veel gesproken. Dankzij de Noordoosten wind is het op Curaçao nooit te warm, en de gemiddelde temperatuur is 28° Celsius. November en december zijn de regenmaanden, en ook de beruchte orkanen slaan Curaçao in principe over. De mooiste stranden liggen langs de zuidkust in verschillende baaien en Barbara Beach is het drukste strand van Curaçao. Het leven op alle Caribische eilanden is een mengsel van oorspronkelijke cultuur en West-Europese, Afrikaanse, Noord-Amerikaans en Zuid-Amerikaanse elementen. Naast het kleurrijke Willemstad en de stranden, zijn er op het eiland natuurlijk nog andere plekken die je als bezoeker zou moeten zien. Band’abou (benedenkant) is het gebied ten westen van de hoofdstad en hier vind je veel lage heuvels die steeds hoger worden, met op de Noordpunt grotten en rotsen. Band’ariba (bovenkant) ligt aan de andere kant, en bestaat uit rotsige heuvels en mooie koraalriffen. Ook vind je hier het Seaquarium, een favoriete attractie. Wanneer je een rondrit zou maken over het eiland kom je onderweg, op de knoek (platteland) de oude ‘landhuisen’ tegen, en vind je verborgen strandjes en oude vissersplaatsjes zoals Sint Michiel. Het openbaar vervoer is trouwens goed ontwikkeld dus je bent vrij om erop uit te trekken!

Bevolking

Over de oorspronkelijke bewoners is weinig bekend. Opgravingen geven aan dat Curaçao al honderden jaren bewoond moet zijn geweest door indianen. Deze indianen, Arawakken, waren afkomstig van het vasteland van Zuid-Amerika. Bewijs hiervoor is het feit dat ze dezelfde voorwerpen gebruikten en op dezelfde manier werkten, leefden en woonden als de indianen op het Zuid-Amerikaanse vasteland. Het waren primitieve, nog in het stenen tijdperk levende indianen die leefden van de visvangst en plantaardig voedsel.

Het bevolkingsaantal op Curaçao schommelt rond de 150.000 mensen. Vijfentachtig procent daarvan is van Nederlands-Antilliaanse afkomst. Tien procent bestaat uit Nederlanders en de rest bestaat uit een veelheid aan nationaliteiten waarvan de meeste Portugezen, Fransen en Engelsen zijn, afkomstig van andere Caribische eilanden.

Diversiteit

Het belangrijkste kenmerk van de bevolking van Curaçao is de diversiteit. Voor de komst van de olie-industrie was de Curaçaose samenleving opgebouwd uit drie cultureel sterk verschillende bevolkingsgroepen: de blanke Nederlanders, de Portugese (sefardische) joden en de zwarte slaven die uit Afrika werden geïmporteerd. Langzaam maar zeker ontstond er ook een vermenging van blanken en negers, de mulatten. Er komen nu meer dan veertig verschillende nationaliteiten voor op Curaçao.

Ligging

Curaçao ligt in het zuiden van het Caraïbische Zeegebied en is het grootste eiland van de Nederlandse Antillen. Het ligt slechts 50 kilometer verwijderd van Venezuela, tien uur vliegen vanaf Schiphol en twee en een half uur vanaf Miami, Verenigde Staten.

Gezondheid

Gezondheidsrisico’s zijn er niet. Inentingen en/of vaccinaties zijn niet noodzakelijk en het drinkwater (gezuiverde zeewater) is zuiver en schoon en kan direct uit de kraan worden genuttigd. Bovendien is de medische zorg op Curaçao op Nederlandse maatstaven geënt. Het St. Elizabeth Ziekenhuis is modern, het beste in de regio en is vanuit elk punt van het eiland binnen 20 minuten bereikbaar. Tevens zijn er verder op het eiland diverse medische centra gevestigd. Curaçao ligt dicht bij de evenaar. Houdt u daarom rekening met de felle zon, vooral tussen 10:00 uur ‘s ochtends en 15:00 ‘s middags. Smeert u zich goed in en draag een zonnebril. Neem altijd wat kleren en een pet of hoed mee voor als de zon u teveel wordt. Juist omdat er altijd een briesje staat, kan het u ontgaan dat de zon erg fel schijnt. In het geval dat u (erg) verbrand bent, moet u veel drinken, liefst non-alcoholische dranken. Neem een koel bad en vermijdt de zon voor een paar dagen. Zonnesteek kan gevaarlijk zijn, vooral voor kinderen, ouderen en mensen met overgewicht. Typische klachten zijn duizeligheid, koorts, hoofdpijn en misselijkheid.

Kledingadvies

De temperatuur schommelt nauwelijks op Curaçao. Daarom kunt u bijna altijd toe met lichte tropische kleding. Houdt u echter goed rekening met de zon, die ongemeen fel kan zijn. De meeste openbare ruimtes zijn voorzien van air conditioning. Het verschil met de warme buitenlicht kan groot zijn, zeker midden op de dag. Een licht jasje met lange mouwen is daarom raadzaam om bij zich te hebben. Op Curaçao kleedt men zich feestelijk als er iets te vieren valt. Let u op dat er altijd wel een klein briesje staat met het oog op opwaaiende jurken en rokken! Sommige restaurants staan niet toe dat er sandalen of korte broeken gedragen worden. Bent u van plan om te gaan wandelen, doe dan stevige schoenen aan en een lange broek om te beschermen tegen de cactussen.

Openingstijden van de banken

Banken zijn op maandag tot en met vrijdag geopend van 8:00 ‘s ochtends tot 15:30 ‘s middags. De bank op het vliegveld Hato is geopend van maandag tot en met zaterdag van 8:00 ‘s ochtends tot 20:00 ‘s avonds. Er zijn op meerdere plaatsen PIN-automaten en sommige daarvan geven ook US Dollars uit.

Reisinformatie

Duizenden kilometers ver en toch een beetje thuis. Een bekend gevoel bij de vele Nederlanders die Curaçao door de jaren heen hebben bezocht. Zeker als men merkt dat men overal met het Nederlands terecht kan. Het Nederlands is hier namelijk nog steeds de officiële taal en wordt alom gesproken en verstaan.
Curaçao is een perfecte vakantiebestemming gedurende het hele jaar. Het eiland kent geen regenseizoenen en ligt buiten de orkaan zone. Het landschap is vrij droog omdat het weinig regent op Curaçao (560 mm per jaar). Daardoor is er ook een vrij schrale vegetatie.

Wat u beter van huis kunt meenemen

Film en video cassettes, batterijen, zonnebrandolie, luiers, sportartikelen en boeken zijn over het algemeen duur te noemen op Curaçao. Mocht u ze niet meenemen, dan is het meestal wel voorhanden op het eiland. Het dient aanbeveling om anti insecten spray mee te nemen want hier is vaak een tekort aan, vooral tijdens het regenseizoen.

Taxi tips

Taxi’s zijn gemakkelijk te herkennen aan de bordjes en de letters ‘TX’ op het nummerbord. De prijzen zijn gebaseerd op een passagiersaantal van maximaal vier personen voor ritten tussen 6 uur ‘s ochtends en 11 uur ‘s avonds. Na 11 uur ‘s avonds geldt een toeslag van 25%. Het dient aanbeveling om van te voren een prijs af te spreken. Er zijn taxistandplaatsen op het vliegveld Hato, bij de hotels en aan de Sha Caprileskade in Punda.

Overige informatie

Vliegtijd vanuit Europa : 9 uur
Tijdsverschil met Europa : in de zomer 6 uur, in de winter 5 uur
Geld : de Antilliaanse Gulden
Documenten : een geldig internationaal paspoort